בעת חילופי מעסיקים, תם חוזה העבודה האישי ונוצר חוזה עבודה חדש עם המעסיק החדש. על מנת לקבוע אם חילופי המעסיקים מקנים לעובד את הזכות להתפטר ולהיות זכאי לפיצויי פיטורים, יש לבחון את מכלול תנאי העבודה תחת המעסיק הראשון לעומת מכלול תנאי העבודה תחת המעסיק החדש.
בנסיבות מסוימות, יתכן והתפטרות של עובד עקב חילופי מעסיקים תיחשב לפיטורים – כאשר למשל נוצרת הרעה בתנאיו. במקרה זה אין לדרוש מהעובד כי ימשיך בעבודתו ולכן רואים את התפטרותו כפיטורים, על כל המשתמע מכך.
הפסיקה קבעה כי ככלל עובד אשר מתפטר ממקום עבודתו עקב חילופי מעסיקים, זכאי לפיצויי פיטורים אלא אם הוכיח המעסיק כי בפועל לא היה שינוי בתנאי העבודה בכללותם.
אם לא חל שינוי מהותי באופן העסקתו ובזכויותיו לאחר חילופי המעסיקים, אין לראות בחילופי המעסיקים משום "נסיבות" המהוות הרעת תנאים ומזכות עובד שהתפטר בגינן בפיצויי פיטורים.
כמו כן, על מנת להיות זכאי לפיצויי פיטורים במקרה זה, על העובד שמקום עבודתו עבר לבעלות של מעסיק אחר, לנקוט בצעד של ניתוק יחסי עובד מעביד בינו לבין מעסיקו. דהיינו, עצם חילופי מעסיקים אינו מהווה ניתוק של יחסי עובד מעביד, אלא אם היה אירוע של סיום קשר העבודה, בין בדרך של פיטורים ובין בהתפטרות.
ומדוע זה כל כך משנה? אם יוכח כי הרכיב הינו חלק משכר העובד, הרי שרכיב זה יגדיל את התעריף של העובד (השעתי או היומי), ובהתאם יגדיל את פיצוי פיטוריו ואת זכויותיו הסוציאליות. כמו כן, ישפיע הדבר על תשלומי המיסים, ועל התגמול בגין השעות הנוספות.
שונים הדברים בכל הנוגע לחברות כוח אדם. ניקח למשל עובדי ניקיון ואדמיניסטרציה. קיימים מקרים רבים בהם העובדים לא מתחלפים, ואף לא המוסדות בהם הם נותנים שירות. חברות כוח האדם, הן שמתחלפות, ומסיבות שונות – הפסד במכרז או הפסקת פעילות למשל.
באחד המקרים, עובד ניקיון הועסק באמצעות חברת כוח אדם, ונתן שירות בקניון מוכר. הקניון החליף את מעסיקתו של העובד בחברת ניקיון אחרת, אשר המשיכה להעסיק את העובד.
והנה, העובד תבע את חברת כוח האדם הראשונה בגין פיצויים וזכויות סוציאליות. בית הדין לעבודה קבע כי יש לשלם לעובד פיצויי פיטורים לפי משכורתו האחרונה.
הנתבעת טענה כי הציעה לו הצעת עבודה חלופית, ובית הדין קבע כי אין הדבר משנה. בית הדין קבע כי כאשר עובד ניקיון מבקש להמשיך באותו מקום עבודה, חרף חילופי מעסיקים, זכות זו עומדת לו תוך קבלת פיצויים מהמעסיק הראשון – גם אם הוצעה לו הצעת עבודה חלופית.
הנתבעת ערערה לבית הדין הארצי לעבודה, וערעור נדחה.