פיטורין בזמן מחלה
סעיף 4א לחוק דמי מחלה קובע כי אסור למעסיק לפטר עובד שנעדר מעבודתו עקב מחלה, בתקופה בה הוא מקבל דמי מחלה. פיטורים בזמן מחלה הם לא חוקיים מכיוון שבזמן המחלה העובד זכאי לקבל את דמי המחלה שלו, ולכן הוא מוגן מפני פיטורים מיידים. אולם, לחוק זה יש שני חריגים המאפשרים לפטר עובד בזמן מחלה. הראשון, אם המעסיק נתן לעובד הודעה מראש על הפיטורים לפני שחלה ונעדר מהעבודה. השני, אם מקום העבודה של העובד פשט רגל ו/או התפרקה החברה בה עבד ו/או המקום הפסיק לפעול במהלך תקופת המחלה של העובד.
פיטורים בזמן מחלה- אז מותר או אסור לפטר אותי?
חשוב להבין, פיטורים בזמן מחלה הם חוקיים, אך הם צריכים לכלול בתוכם גם את ימי המחלה כדי שלא ייווצר מצב שהמעסיק לא משלם לכם תגמול תמורת הימים האלה. לפי הפסיקה של בתי הדין אם פוטרתם בזמן חופשת המחלה שלכם הפיטורים הם תקינים, אבל הם ייכנסו לתוקף רק לאחר שמיציתם את מכסת ימי המחלה שלכם. למשל, אם נעדרתם מהעבודה בעקבות מחלה למשך 10 ימים ונשארו לכם 10 ימים נוספים, המעסיק יכול להודיע לכם שהוא מסיים את ההעסקה שלכם, כל עוד מועד סיום ההעסקה יהיה לאחר 10 ימי מחלה נוספים שתקבלו בתשלום. אם ניצלתם את כל ימי המחלה שלכם בתשלום, המעסיק יכול לפטר אתכם והפיטורים יכנסו לתוקף מידי. אבל, אם הסיבה לפיטורים הייתה ההיעדרות שלכם מהעבודה עקב מחלה, תוכלו לטעון שהפיטורים היו שלא כדין עקב אפליה בעקבות מצב רפואי.
מה לגבי שימוע?
לפי החוק ניתן לפטר עובד בתקופת המחלה שלו ולזמן אותו לשימוע לפני פיטורים בזמן חופשת המחלה. אבל, בגלל שהעובד נמצא בחופשת מחלה כנראה שהוא לא תמיד יוכל להגיע לשימוע. הזמנה לשימוע במקרים כאלו יכולה להיחשב כפעולה שנעשית שלא בתום לב, שהרי המעסיק יודע כי אין באפשרותו של העובד להגיע לשימוע ולהשמיע את טיעוניו, ובכך המעסיק מונע מהעובד זכות זו. לדוגמה, אם העובד מאושפז בבית חולים אז ברור שבמצב כזה הוא לא יכול להגיע לשימוע לפני פיטורים. פיטורים בזמן מחלה במקרה זה הם מורכבים יותר, ויש להתייחס לכך במקרה שרוצים להגיש תלונה על פיטורים שלא כדין. על כן, אם חוויתם פיטורים שלא כדין בזמן מחלה, עורך דין אורן טל ישמח לעמוד לשירותכם.