אולי הסוגיה הנפוצה ביותר בדיני העבודה. ככלל, עובד זכאי לפיצוי פיטורים לאחר פיטוריו. עם זאת, רבים המקרים בהם לעובד אשר פוטר לא שולמו פיצוי פיטורים כלל וכלל, ולעתים אחרות, פיצויים אלו משולמים באופן חלקי. במקרים נוספים, העובד כלל לא יודע כיצד יש לשלם את פיצוי פיטוריו. דהיינו, מהו מועד התשלום, ומהו השכר הקובע לפיצוי פיטורים. כך למשל, עובד אשר משתכר משכר בסיס ומתוספות שונות, אמור בנסיבות מסוימות לקבל פיצוי פיצויים על פי חישוב אשר כולל הן את שכר הבסיס ואת את התוספות השונות. במקרים אחרים, "עמלה" או "פרמיה" למשל יכולים בהיחלט להצטרף לחישוב הנ"ל, אך בונוסים שונים עלולים שלא להיחשב בו.
וכיצד יחושבו פיצוי הפיטורים?
* במקרה בו המשכורת הינה חודשית וקבועה, יש לחשב פיצוי פיטורים על פי שכר אחרון בהכפלה בתקופת הוותק.
אם מדובר במצב בו ישנו שינוי זמני בשכר (הגדלתו או הפחתתו) – שינוי שאינו קבוע, אז יחושב השכר האחרון (לעניין פיצויי פיטורים) לפי שכר העובד כאילו לא חל שינוי כאמור.
אם מדובר בהפחתת שכר קבועה – יש לחלק את תקופת עבודתו של העובד לתקופה שלפני ההפחתה שבה יראו כשכרו האחרון את השכר שקיבל ערב ההפחתה, ולתקופה שלאחר ההפחתה שבה יראו כשכר האחרון את השכר ערב פיטוריו.
* במקרה בו השכר החודשי השתנה מדי חודש – עפ"י מס' ימים/שעות – יש לחשב את "השכר החודשי" לענין פיצויי הפיטורים עפ"י ממוצע הימים/השעות ב-12 החודשים האחרונים לעבודה, כפול התעריף היומי/השעתי האחרון ולבסוף להכפיל בתקופת הוותק.
פיצוי פיטורים יש לחשוב על פי השכר ברוטו, ולא נטו, וללא תוספות נלוות (נסיעות, בונוסים מותנים, ביגוד, שעות נוספות וכו').
האם ניתן לשלם "פיצוי פיטורים חלקיים" בעקבות צמצום משרה?
מעסיק החליט להקטין את היקף המשרה של העובדת – מהיקף של 43 שעות בשבוע להיקף של 25 שעות בשבוע. האם זכאית העובדת לפיצויי פיטורים בגין חלק המשרה שצומצם?
הזכאות לפיצויי פיטורים קמה בעקבות ניתוק ביחסי עבודה (לאחר שעובד עבד שנה אחת ברציפות לפחות, ובעובד עונתי – 2 עונות בשתי שנים רצופות).
לכן, אין מושג שנקרא פיטורים חלקיים, ועובד שצומצם היקף משרתו לא זכאי לקבל פיצויי פיטורים על חלק משרתו שצומצם במקרה בו הוא ממשיך לעבוד בהיקף מישרה חלקי.
במקרה זה, אם תבחר העובדת להמשיך ולעבוד בהיקף של 25 שעות בשבוע, היא לא תהיה זכאית לפיצויים כלשהם, בשלב זה, עבור חלק משרתה שצומצם.
אגב, העובדת תוכל לטעון כי צמצום היקף המשרה שלה מהווה הרעה ממשית בתנאי עבודתה והיא נאלצת להתפטר מעבודתה עקב כך. במקרה כזה, עפ"י סעיף 11(א) לחוק פיצויי פיטורים, התפטרותה תחשב כפיטורים לענין זכאות לפיצויי פיטורים.
במקרה בו תמשיך העובדת לעבוד בהיקף מישרה של 25 שעות:
אם בעתיד היא תפוטר או תתפטר בנסיבות המזכות אותה בפיצויי פיטורים, פיצוי הפיטורים שיגיעו לה יחושבו בהתאם לתקנה 7 לתקנות פיצויי פיטורים – שכר אחרון לגבי כל אחת מתקופות העבודה לפי שכרה ערב פיטוריה באופן יחסי למידת החלקיות של עבודתה.