פיטורים אחרי חופשת לידה
החוק בישראל קובע כי אין לפטר עובדת בהיריון (בעלת ותק של חצי שנה), וגם פיטורים לאחר חופשת לידה הם אסורים לחלוטין. לפי החוק העובדת תהיה מוגנת מפני פיטורים גם 60 ימים לאחר סיום חופשת הלידה. פיטורים לאחר חופשת לידה עלולים לחייב את המעסיק בביטול הפיטורים או בתשלום פיצויים גבוהים הכוללים הן תשלום משכורת עבור תקופת 60 הימים המוגנים והן פיצויים נוספים על עצם הפיטורים הלא חוקיים. לא מעטים הם המקרים בהם מעסיקים "עוקפים" את החוק כך שהם ממתינים את אותם 60 הימים, ורק אז מפטרים את העובדת. לכן, על מנת להגן על העובדות בתקופה רגישה זו, בתי הדין לעבודה קבעו כי גם פיטורים לאחר חופשת לידה, גם אם המעסיק המתין 60 ימים, ייחשבו כפיטורים המנוגדים לחוק. במצב זה, על המעסיק לשלם לעובדת בנוסף לפיצויים הרגילים גם פיצויי פיטורים.
הוראת החוק מחייבת את המעסיק להשיב את העובדת בחזרה לתקופה מסוימת לאחר חופשת הלידה, והדבר נובע ממספר מטרות. ראשית, הדבר נעשה על מנת לאפשר לעובדת להשתלב חזרה במקום העבודה שלה, להעניק לה הזדמנות להוכיח את היכולות שלה בתפקידה גם לאחר הלידה, תוך שהיא מסתגלת למצב החדש בו היא אם טרייה לתינוק. בנוסף, חזרתה לעבודה שומרת על מצבה הסוציאלי והכלכלי בתקופה רגישה זו. כמו כן, ככל והעובדת תושב לעבודה ותועסק פרק זמן מסוים, הדבר מצמצם את הסיכויים כי תפוטר.
פיטורים לאחר חופשת לידה – מה עושים?
הודיעו לך על פיטורים לאחר חופשת לידה? יש לכך פתרון. ניתן לפנות לבית הדין לעבודה ולהגיש צו מניעה או תביעה לפיצויים מכוח החוק.
אבל, אם המעסיק שלך הגיש לממונה לחוק עבודת נשים שבמשרד הכלכלה בקשה להיתר לפיטורי עובדת אחרי חופשת הלידה, יש לממונה אפשרות להפעיל שיקול דעת, גם אם מצומצם, והוא יאפשר פיטורי עובדת אחרי חופשת הלידה שלה רק אם מתקיימים התנאים הבאים: אם הסיבה לפיטורים לא קשורה ללידה עצמה, להיעדרות הזמנית ממקום העבודה או לחופשת הלידה שהתקיימה; אם העסק עצמו חדל מלפעול; אם המעסיק הוכרז כפושט רגיל או אם מדובר בתאגיד שקיבל צו פירוק לפי פקודת החברות. רק אם תנאים אלה לא מתקיימים, מדובר על פיטורים שלא כחוק.
"תחזרי ל-60 יום ואז תפוטרי"
פיטורים לאחר חופשת לידה מתקיימים לעתים באופן אסטרטגי. קיימים מקרים בהם מעסיקים מבקשים לחמוק מהוראות חוק עבודת נשים המגן על עובדות לאחר חופשת הלידה, כיצד? המעסיק משיב את העובדת לעבודה למשך 60 ימים בלבד, ומפטר אותה מיד לאחר מכן. בית הדין הארצי לעבודה מצא לכך פתרון וקבע שעובדת לאחר חופשת לידה לא חייבת לחזור לעבודה אם נאמר לה מראש שחזרתה לעבודה תהיה לשישים ימים בלבד. כך נמנע "הטריק" שמעסיקים רבים השתמשו בו. בנוסף קבעו בתי הדין, כי במקרים אלה, המעסיק יחויב בפיצויים כאילו הפיטורים נעשו במסגרת 60 הימים המוגנים, שכן התנהלות זו נעשתה מתוך מטרה ברורה לחמוק מהוראות החוק. אם חווית פיטורים לאחר חופשת הלידה שלך באופן המנוגד לדין, את מוזמנת לפנות למשרדנו. אורן טל, עורך דין לענייני דיני עבודה, ישמח לעמוד לשירותך.